Nikotínové vrecúška Snatch – Zažite extrémnu jazdu

01. 09. 2022

Nikotínové vrecúška deťom do rúk nepatria

Nikotínové vrecúška deťom do rúk skrátka nepatria. Podľa legislatívy sú predajné osobám starším ako 18 rokov. Bohužiaľ, prax býva občas iná. Deti sú vynaliezavé a podobne ako k fajčeniu cigariet si v poslednom čase nájdu cestu aj k nikotínovým vrecúškam. Ako tomu zamedziť a ako odhaliť mladistvého používateľa nikotínových vrecúšok? Ideme na to. 

Na začiatku je predaj

Nikotínové vrecúška predávame napríklad v našom partnerskom e-shope Nicomania.cz. Okrem online ich zadovážite azda vo všetkých trafikách po celej ČR. V prípade, že nikotínové vrecúška nakupujete online, budete pri odovzdaní zásielky vyzvaní na predloženie občianskeho preukazu pre kontrolu dosiahnutia hranice 18 rokov prepravnou spoločnosťou. Ak máte menej, prepravca vám zásielku jednoducho neodovzdá. Takisto by to malo byť v prípade predaja v kamennej predajni či trafike, kde je predajca povinný overiť vek kupujúceho. 

Štatistiky sú neúprosné. Zhruba 11 % detí do 16 rokov fajčí cigarety. K nikotínovým vrecúškam dáta zatiaľ neexistujú, ale je jasné, že vďaka tomu, že používanie nikotínových vrecúšok je diskrétnejšie a teda horšie dohľadateľné, a ešte navyše trendy, môže byť toto číslo podobné. Napriek tomu existuje niekoľko spôsobov, ako nikotínové vrecúška u detí odhaliť. 

Nikotínové vrecúška deťom NIE

Keď neberieme do úvahy účinky nikotínu, kvôli ktorým dospelí ľudia používajú nikotínové výrobky, musíme zmieniť, že nikotín má aj veľa negatívnych účinkov na ľudský organizmus. Zvlášť ak sa bavíme o deťoch. Medzi negatívne účinky nikotínu môžeme radiť bolesť hlavy, nevoľnosť, vracanie, závraty, nechuť do jedla či podráždenosť. Veľkým varovaním je tiež možný vznik závislosti od nikotínu.  

Ako u detí spoznáte, že používajú nikotínové vrecúška?

Máme tu pre vás niekoľko tipov, ako odhaliť používanie nikotínových vrecúšok u detí. Najprv sa zamerajte na samotné balenie a vrecúška. Balenie býva najčastejšie v tvare puku so zaujímavým obalovým dizajnom v rôznych farbách. To by sa vám mohlo hodiť, ak sú nikotínové vrecúška pre vás neznámou. Puk teda len tak neprehliadnete vo vrecku nohavíc či v školskej taške. Takisto by mohol upútať vašu pozornosť v detskej izbe. Ďalším aspektom sú samotné vrecúška. Po dožuvaní sa vyhadzujú. V prípade podozrenia odporúčame skontrolovať napríklad odpadkový kôš. 

Alebo môžete spozorovať samotné používanie. Napriek tomu, že ide o diskrétnu záležitosť, môžete si všimnúť umiestnenie pod perou. Pozornosť venujte aj rozprávaniu, ktoré tým môže byť trochu ovplyvnené. Zároveň používateľ nikotínových vrecúšok môže mať tendenciu často pľuť. Alebo sa môžu objaviť príznaky predávkovania nikotínom ako bolesť hlavy, nevoľnosť, nechuť do jedla, podráždenosť a podobne. 

Čo robiť, aby ich deti nepoužívali

V ideálnom prípade by ste o téme nikotínových vrecúšok mali s deťmi hovoriť otvorene. Skúste im vysvetliť, čo sú nikotínové vrecúška, na čo sa používajú, aké majú negatívne účinky a prečo by ich nemali deti užívať. Robiť mŕtveho chrobáka iste nikam nevedie. Na druhej strane treba dbať na poriadnu kontrolu zo strany predajcov, aby sa nikotínové vrecúška do rúk deťom vôbec nedostali.

Tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou.