Nikotínové vrecúška Snatch – Zažite extrémnu jazdu

20. 12. 2022

Nikotínové vrecúška a závislosť od nikotínu

Jednou z alternatív prekonania závislosti od fajčenia cigariet či od iných tabakových výrobkov sú nikotínové vrecúška. Napriek tomu, že predstavujú pre zdravie menšie zlo, stále treba brať do úvahy, že obsahujú nikotín, ktorý je silne návykovou látkou. Ako je to s nikotínovými vrecúškami a závislosťou od nikotínu?

Nikotínové vrecúška a nikotín

Ak by sme porovnali nikotínové vrecúška a fajčenie, porazia nikotínové vrecúška cigarety o niekoľko parníkov. Tých výhod je celý rad. Používanie nikotínových vrecúšok je oproti fajčeniu diskrétne, šetrnejšie pre organizmus, neobťažuje ostatných a v neposlednom rade lacnejšie. Okrem toho nevdychujete spálený tabak, papierik a nič ďalšie. 

A tiež v porovnaní s cigaretami máte možnosť regulovať príjem nikotínu alebo ho dokonca celkom odstrániť. Môžete totiž znižovať postupne silu nikotínu vo vrecúškach aj príjem, čo sa týka počtu vrecúšok. 

Ako sa prejavuje závislosť od nikotínu

Ak by sme to vzali všeobecne a pozrieme sa najprv na účinky nikotínu, tak ten v nižšej dávke stimuluje k lepšiemu sústredeniu. Väčšia dávka má upokojujúce účinky. Samotná závislosť spočíva v tolerancii. Skrátka na to, aby ste dostali rovnaký účinok nikotínu, potrebujete jeho väčšie množstvo. Núti vás to potom dávku zvyšovať.

Na nikotín teda vzniká nielen fyzická, ale aj psychosociálna závislosť. Silu závislosti od nikotínu môžete sami vyhodnotiť podľa toho, ako veľmi a ako skoro po prebudení máte chuť na nikotínové vrecúško či iný produkt obsahujúci nikotín. Všeobecne platí, ak je to do hodiny od prebudenia, tak sa vaša závislosť považuje za veľmi silnú.  

Nikotínový absťák

Pod abstinenčnými príznakmi rozumieme signály, ktoré vám pripomínajú, že by ste si mali dať ďalšiu dávku nikotínu. Dáva to zmysel. Následné užívanie nikotínu uvoľňuje okrem iného dopamín, vďaka ktorému máte pocit úľavy. 

Abstinenčné príznaky sa prejavujú ako nervozita, stres, podráždenosť, nevoľnosť či nemožnosť odpočívať. V extrémnych prípadoch vás môžu abstinenčné príznaky budiť zo spánku. Taktiež sa môže prejavovať zvýšenou chuťou do jedla. Takisto sa vie, že kto sa zbaví závislosti od nikotínu, priberie pravdepodobne nejaké to kilo navyše.

Ako bojovať so závislosťou od nikotínu

Aby ste sa dokázali zbaviť závislosti od nikotínu, potrebujete silnú vôľu a odhodlanie sa tohto zlozvyku zbaviť. V rámci zdravotného poistenia môžete dokonca využiť odbornú pomoc. 

Fajčiari cigariet siahajú spravidla po alternatívach než po drastickom skončení zo dňa na deň. Okrem nikotínových vrecúšok patria medzi obľúbené alternatívy napríklad elektronické cigarety, nikotínové žuvačky či náplasti. 

Čo by ste si mali odniesť z tohto článku

  • nikotínové vrecúška sú ideálnou alternatívou tabakových výrobkov
  • užívanie nikotínových vrecúšok je diskrétne
  • nikotín je silne návyková látka
  • závislosť od nikotínu sa prejavuje toleranciou, máte nutkanie dávku zvyšovať
  • silu závislosti spoznáte podľa toho, ako skoro po prebudení máte chuť na nikotín
  • medzi abstinenčné príznaky závislosti patria napríklad stres, nervozita, depresia, zvýšená chuť do jedla a ďalšie
  • závislosť od nikotínu môžete riešiť s odbornou pomocou a je hradená zo zdravotného poistenia
  • odporúčame dávku nikotínu postupne znižovať, aby ste sa zbavili závislosti

Tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou.